En nätpokerspelare.
Belöningssystemet vid spelande fungerar ungefär likadant som när man tar droger. Foto: Erlend Aas/Scanpix.
Jönköpings län

Därför faller vissa personer ner i ett spelmissbruk

Anders Nilsson: Tjuvkopplar belöningssystemet
5:09 min

Varför utvecklar vissa personer ett spelmissbruk? Och vad är det som gör att vi blir beroende? Psykologen svarar.

Det finns många som utvecklar ett spelberoende. En del fortsätter att spela trots förlust efter förlust. Men varför är det så?

– Det handlar om kicken man får när man spelar. Det händer liknande saker i hjärnan som när man tar droger, vi tjuvkopplar belöningssystemet i hjärnan, förklarar Anders Nilsson, psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet som forskar om spelberoende.

Per, från Nässjö, har varit spelberoende i över tio år. I vissa perioder är det så illa att han inte kan betala sin hyra. Och det går att förklara hur det kan gå så långt, enligt Anders Nilsson.

– För en del personer kan vanliga belöningar som vi får av vardagliga aktiviteter kännas fjuttiga och små i jämförelse. Och då kan spelandet gå ut över det och man satsar allt på det.

Lyssna i ljudet ovan för att få svar på varför vissa utvecklar ett beroende och likheterna mellan ett spelmissbruk och ett drog- eller alkoholmissbruk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".