Hon kan få även gamla hundar att sitta

5:00 min

Vad gör man om man råkar köpa en trasig hund? Hundpsykolog Jessica Mann hittar vägar till en trygg vovve.

Föreningen Dog rescue, som hjälper och adopterar hemlösa hundar från Rumänien i Sverige, varnar nu på sin Facebooksida för att det finns missvisande annonser på olika annonssidor på internet. 

Otrygga, ofta aggresiva, hundar från företrädesvis Rumänien som är uppväxta på gatan eller i en rastgård säljs av oseriösa personer som familjehundar - och plötsligt har drömmen om en ny kompis i familjen förvandlats till en mardröm.

Jessica Mann, från Jönköping, är hundbeteendeanalytiker och hundpsykolog och hjälper personer och familjer som inte lyckats få bukt med sin nya familjemedlem.

– Ganska mycket går att göra för de allra flesta hundar. Alla blir inte bra, alla blir inte helt orädda, det ska man vara medveten om men ganska långt kan man komma om man jobbar med hunden och inte mot hunden, säger Jessica Mann till P4 Jönköping.

Enligt Jessica handlar mycket om att skapa en fungerande kommunikation mellan människa och hund.

– Hunden vet inte hur den ska göra, den pratar med megafon istället för att bara berätta lite försiktigt att "Ursäkta, jag är inte helt bekväm med att du kommer i närheten..." Hunden  har fått lära sig att ta till de stora bokstäverna på en gång, säger Jessica Mann.

Från och med nu kommer din husse och matte att lyssna på dig och respektera dig...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista