Fler ansvariga för Trioplast

I går berättade vi att arbetsplatsolyckorna för tre år sedan preskriberades eftersom polisen lät bli att utreda vem som bar ansvaret. Men det här fallet avslöjar bristande rutiner, inte bara hos polisen, utan också hos andra inblandade:
Biträdande länspolismästare Gunnar Lindelöw erkände i går, att polisen gjort fel, när man lät bli att utreda dom misstänkta arbetsmiljöbrotten. Men Nyheternas granskning av det här fallet visar att det här inte behövt hända om andra inblandade myndigheter också haft bättre rutiner och slagit larm. Olyckorna på Trioplast inträffade i maj 1999 och eftersom preskriptionstiden bara var två år så rann tiden för åtal ut redan i maj förra året. Men det ringde inga varningsklockor, varken hos biträdande chefsåklagare Stefan Edwardson, som beordrat polisutredningen, eller hos Arbetsmiljöinspektionen, som anmält olyckorna till åtal. Först i höstas skrev åklagaren till Arbetsmiljöinspektionen och berättade vad som hänt och att han har skärpt rutinerna. Nu påminner han polisen om den korta preskriptionstiden i varje nytt fall och dessutom anges en tid när utredningen måste vara klar. Men när det gäller dom aktuella olyckorna så är det ändå för sent. Å besvikelsen är stor bland fackliga företrädare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".