Rekordmycket vägglöss i länet

1:46 min

Vägglössen ökar i hela landet och detsamma gäller Jönköpings län. Det visar statistiken för de senaste tio åren. Aldrig tidigare har länet haft så mycket vägglöss.

Den som reser utomlands eller handlar begagnade möbler kan riskera att få med sig vägglöss hem. Och vägglössen ökar i hela landet och det samma gäller Jönköpings län, Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex säger att Jönköpings län aldrig tidigare haft så höga siffror.

Vägglössen över hela Sverige har ökat markant från 2006 och framåt när vi började mäta. De ökar i Jönköping också.

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång, ungefär som en äppelkärna. Dagtid lever de i springor i sängbottnar eller i möbler. Och i skymningen dyker de upp och söker en passande värd, oftast en sovande människa som de kan suga blod av.

Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert säger att vägglössen sprider sig mer på vissa platser än andra.

Vägglusen behöver äta. Den äter blod. De sticker oss när vi sover. Är det ett ställe där folk sover så är risken att den får en snabb spridning.

Vi ser i vår statistik att i augusti – september, så ser vi en ökning av anmälningar när folk kommer tillbaks från resor till arbete och studier och är tillbaks i normala tider.

Några tips för att slippa vägglöss.

  • Läs hotellrecensioner.
  • Plastfodral till resväskan. Detta plastfodral skyddar dina kläder och ägodelar, inte bara i hotellrummet, utan även under resan, då lössen kan gömma sig på flygplan, tåg och i taxibilar.
  • Efter hemresa. Efter att du har kommit hem gäller det att se till så att du tvättar alla dina kläder, även de som du inte använt. Kläderna ska tvättas i varmt vatten, helst över 50 grader då vägglössen inte överlever höga temperaturer. Detta är bra att göra efter varje resa för att förhindra att vägglössen flyttar in i dina kläder, sängar eller byråer. Det är även bra att noggrant dammsuga resväskan innan man ställer den i förrådet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista