Allt färre vill bli sjukskötersk

Intresset för att utbilda sig till sjuksköterska minskar. Det visar årets ansökningar till högskolan i Jönköping där intresset för vårdutbildningen stadigt minskat sedan 1999.
1999 hade sjuksköterskeutbildningen 310 sökande. I år är det bara 260. Även om antalet sökande gott och väl fyller alla platser är skolans utbildningschef Anita Helmbring orolig över utvecklingen. - Det är bekymmersamt när vi vet att vården, både inom landsting och kommun, behöver sjuksköterskor, säger Anita Hemlbring. Nyheterna har ringt runt till de fyra skolor som bildar högskolan i Jönköping och i år har lite drygt 3000 elever haft högskolan i Jönköping som sitt förstahandsval och det är nästan exakt lika många som förra året. Intresset för data och IT har gått ned och det både vid Ingenjörshögskolan och Internationella handelshögskolan. Ansökningarna till dataekonomi vid Internationella handelshögskolan har minskar med över 30 procent. Juridik lockar däremot fler elever till handelshögskolan. Ansökningarna till lärarprogrammet på lärarhögskolan, HLK, har minskat med hundra till 580 sökande. Däremot vill fler läsa media på HLK.Fler har också sökt sig till den färska socionomutbildningen vid hälsohögskolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".