Fastighetsmäklare äldre bostadsbrist
1 av 2
Temabild. Foto: Hasse Holmberg
Foto: Jessica Gow/TT.
2 av 2
Många äldre bor kvar i sina hus istället för att sälja. Foto: Jessica Gow/TT.

Bostadsbristen tvingar äldre bo kvar i villor

Fastighetsmäklare Edyta Hammar: Problemet är att det inte finns några lägenheter.
1:23 min

Det finns få villor på bostadsmarknaden. Orsaken är bristen på lägenheter som gör att många äldre i Jönköpings län tvingas bo kvar i sina hus.

De lägenheter som finns på marknaden är oftast nybyggda med hög hyra och om det är en bostadsrätt också högt inköpspris. Det innebär en stor skillnad i kostnader jämfört med en villa som köptes för flera decennier sedan, och de äldre bor istället kvar trots att de vill sälja.

— De vill ju sälja men problemet är att det inte finns några lägenheter. Vi har många kunder som har förberett sina fastigheter till försäljning, men som inte kan gå ut med dem för då har de ingenstans att ta vägen, säger fastighetsmäklaren Edyta Hammar.

Det här resulterar i att det blir en ond cirkel. Edyta Hammar säger att det är väldigt svårt att hitta en lägenhet i länet idag, både när det gäller bostadsrätter och hyresrätter. Hon tycker att det ska byggas mer så att det blir en bättre balans och att staten och kommunen skulle behöva bli mer delaktig.

— Det behöver byggas så att människor med vanliga inkomster har råd och inte bara höginkomsttagarna, säger hon.

Annelie Hägg är kommunstyrelsens ordförande i Eksjö och hon tycker inte det byggs tillräckligt med bostäder.

— Vi har i våra styrkort att det ska byggas femtio nya bostäder per år och den kan ligga något i underkant utifrån den befolkningsökning som vi har just nu. Men det här är ju långa processer att få igång sådana här byggnationer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".