Ilan De Basso.
Ilan De Basso (S) vill inte se något tiggeriförbud. Foto: Arkivbilder/Sveriges Radio

Svagt stöd för tiggeriförbud

Ilan De Basso: Kan inte förbjuda fattigdom
1:29 min

Förslaget från civilministern Ardalan Shekarabi om ett eventuellt tiggeriförbud har väckt starka reaktioner.

Nu visar det sig att förslaget inte har stöd i regeringen - och inte heller hos Jönköpings socialdemokratiska kommunalråd Ilan De Basso.

– Framför allt tror jag det är viktigt att komma ihåg att vad han säger är att de i en utredning vill titta på möjligheterna att inför det här. Det är alltså genom att titta på hur de jobbar i andra länder. Jag tror personligen inte att man kan förbjuda fattigdom, det är inte rätt väg att gå utan det viktiga är att bekämpa fattigdomens orsaker, säger De Basso.

Det var i torsdags som civil- och kommunministern Ardalan Shekarabi (S) i en intervju med Dagens Nyheter öppnade för att utreda möjligheten kring att inför ett förbud mot tiggeri.

Men statsminister Stefan Löfven sade senare att utspelet om ett tiggeriförbud är Ardalan Shekarabis egna tankar och inte regeringens ståndpunkt.

Uttalandet har inte bara väckt reaktioner bland politiker: Iréne Lindahl arbetar med att hjälpa många av tiggarna i Jönköping och Huskvarna för Kyrkhjälpen.

– Jag vill bara säga nej, nej, nej... Jag tror inte på ett tiggeriförbud, men vid lite eftertanke kan jag tycka att det är bra att frågan kommer upp. Det är en fråga som finns i kommunerna och även på regeringsnivå. Men man löser inte problemen genom att mota bort människor härifrån. 

Vi inom Kyrkhjälpen, alla dessa volontärer, skulle absolut inte ägna oss åt de här humanitära insatserna om vi inte trodde på att det kan ske en förändring i hemlandet. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".