Granfjällsbjörnen har fått sällskap. På fredagen siktades en björnhona med unge utanför Gislaved.

Björnhona med unge utanför Gislaved

Det har siktats en björn med björnunge strax norr om Öreryd. Stämmer uppgifterna rör det sig om en sensation, säger Tommy Berglund besiktningsman för rovdjursrivna tamdjur.

-Det är en biologisk sensation om det visar sig var en björnhona med ungen som setts i trakterna utanför Gislaved. Detta eftersom ungen i såfall måste ha fötts i södra Svergie och det har aldrig hänt tidigare. Det säger Tommy Berglund som är rovdjursansvarig i Västra götalands län.

Det har kommit in flera rapporter om björn den senaste tiden. Så sent som i början av juni revs en kalv av en björn strax utanför Borås och idag ska Tommy Berglund undersöka skadorna på en kviga som också misstänks ha rivits av en björn. Just nu är rovdjursexperter på väg mot platsen där björnen setts för att unersöka spår och se om man kan bekräfta att det verkligen var en björn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista