Unga med mobiltelefoner.
Temabild. Foto: Erik Nylander/TT

Delade meningar om populärt spel

Katarina Wolffram, Trafikverket: Det ska ju inte vara så att man hamnar i fara.
1:24 min

Några vill bli av med det och andra satsar på det - Det handlar om Pokemon Go.

Mobilspelet som går ut på att gå omkring ute på gator och i parker för att fånga fiktiva figurer.

För vissa har det ställt till stora problem men för andra så har spelet blivit en tillgång. Citygross är en av de butikskedjor som lockar kunder med hjälp av spelet genom att bland annat lägga ut digitala dofter för att locka till sig de fiktiva figurerna. Och enligt Therese Lundquist som är ansvarig för satsningen har de märkt en ökning av sin försäljning.

— Det är kul att vara en del av det här. Sen tror jag att det här bara är början av något som kommer vara en del av vår samtid. Hur man kopplar ihop den digitala världen med den fysiska världen, det är jättehäftigt, säger Lundquist.

Citygross är inte de enda som valt att satsa på trenden. Flera kyrkor i länet välkomnar Pokemonspelare och uppmanar att man gärna får tända ett ljus när man ändå är på besök i kyrkan.

Men det finns delade meningar om spelet som bland annat orsakat olyckor i trafiken och som lett till oinbjudna spelare i folks trädgårdar. Några som vill begränsa spelet är Trafikverket som fått tågstationer att sätta ut varningstexter eftersom de anser att spelandet kan leda till att man utsätter sig själv och andra för fara.

Vi vill ju inte stoppa folk från att spela. Vi vill bara att det ska vara säkert för de som spelar. Det ska ju inte vara så att man hamnar i en fara för att man blir så uppslukad av spelet, säger Katarina Wolffram som är presskommunikatör på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".