Stefan Gustafsson och 80-skylt.
Stefan Gustafsson gillar inte tanken på 80. Foto: Arkivbild/Sveriges Radio samt FREDRIK SANDBERG / TT
Sävsjö

Nobbar 80-gräns på riksvägen

Stefan Gustafsson: Upplevs längre och bökigare
0:43 min

Sävsjö kommun är inte intresserade av att sänka hastigheten på riksväg 30 mellan Jönköping och Växjö.

Det är Trafikverket som har kommit med det förslaget för att öka säkerheten på vägen, men då tycker kommunstyrelsen i Sävsjö att det är bättre att istället satsa på kvaliteten på vägen.

– Det upplevs att det blir lite längre och lite bökigare att ta sig till Växjö och Jönköping. När det blir lite längre så blir det lite större motstånd för att kanske ta ett jobb eller pendla till studier. Då kanske det blir så att man flyttar istället för att bo kvar i vår kommun, säger Stefan Gustafsson som är kommunalråd i Sävsjö.

Men argumentet om säkerhet, är det inte ett rätt tungt argument?

– Det är ett oerhört tungt argument och det delar vi. Vi tycker att man skyndsamt ska vidta de åtgärder som krävs för att den kan hålla den säkerhet och standard som krävs för att man ska ha minst 90 kilometer i timmen.

Nu ska han försöka få till ett samarbete med de andra tre kommunerna längst sträckan - Jönköping, Vaggeryd och Växjö - för att gå emot Trafikverkets förslag om sänkta hastigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".