Elise Björn, folkhälsoplanerare i Habo.
Elise Björn, folkhälsoplanerare i Habo. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Habo

Hon vill riva den perfekta fasaden

Elise Björn, folkhälsoplanerare: Ger en illusion
6:28 min

Nästan hälften av alla sjukskrivna kvinnor är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa - men få vågar prata om det.

Depression, ångest, stress, utmattning.. Alla har vi upplevt detta eller känner någon som drabbats.

Av alla sjukskrivna, totalt sett, är nästan hälften av alla kvinnor sjukskrivna för just psykisk ohälsa - totalt 46 procent av kvinnorna i Jönköpings län. För männen är siffran 34 procent.

– Mycket handlar om en livssituation vi inte orkar med. Vi ska vara lyckade på många sätt i livet. Det räcker inte längre med tre fantastiska barn, man ska ha en karriär och gärna vara aktiv i fritidsaktiviteter också, säger Elise Björn som är folkhälsoplanerare i Habo kommun.

I Habo kommun ser det nästan likadant ut- men där var det ännu fler kvinnor som var sjukskrivna för psykisk ohälsa. För att möta detta har kommunen nu startat ett arbete för att möta invånarna kring detta. Ett första steg är en afterwork med temat "Bakom den perfekta fasaden".

– Vi satt och pratade om det tillsammans med vårdcentralen och funderade på vad vi kunde göra. Vi vill jobba förebyggande och kände att vi ville lyfta det och normalisera det, säger Elise Björn som ger några handfasta tid.

– Titta igenom sitt liv, är det hållbart och är det så jag vill ha det...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".