Ann-Marie Nilsson/kommunstyrelsens ordförande
1 av 2
Ann-marie nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping. Foto: Josefine Koca/SR.
nytt stationshus Jönköping
2 av 2
Ett av förslagen som tagits fram. Foto: Josefine Koca/SR
Jönköping.

Kostsam planering för nytt stationshus

Kommunstyrelsens ordförande, Ann-Marie Nilsson: Kommer betyda oerhört mycket.
1:18 min

Idag är det premiärvisning av förslagen till Södra Munksjöns stationsområde i Jönköping och arbetet fram har varit kostsamt.

Kommunen har avsatt 2,5 miljoner kronor bara kring planeringen av ett nytt resecentrum som ska byggas i samband med den planerade höghastighetsjärnvägen. Och det tycker kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C), att det är värt.

— Det är långsiktigt så strategiskt viktigt för Jönköping och kommer betyda så oerhört mycket för hela den här regionen, säger hon.

En del i arbetet är en idétävling där fyra olika förslag på hur den framtida stationen kan se ut har tagits fram. I mars valdes fyra team ut av totalt 30, för att redovisa sina lösningar och idéer till stationsområdet.

Målet är att höghastighetsjärnvägen ska vara klar runt 2035, alltså nästan 20 år fram i tiden. Men enligt Ann-Marie Nilsson måste man planera för stationen i ett mycket tidigt skede eftersom den är väldigt betydelsefull för att länka samman arbetet.

Det vi nu behöver är ett beslut på nationell nivå så att det här verkligen kan bli verklighet. Vi och så många andra kommuner och regioner har lagt ner så mycket arbete. När två regeringar på varandra har tillsatt en förhandling som ska jobba gentemot oss så förutsätter vi också att man kommer till ett beslut så att vi kan förverkliga detta, säger hon.

Vinnaren i idétävlingen koras den 16 september.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".