Oskar Korsár fick Sveriges största konstnärsstipendium

1:10 min

För femte året i rad delar Åke Andrén-stiftelsen ut Sveriges största konstnärsstipendium på 500 000 kronor.

Årets stipendiat är boende i Berlin sedan några år tillbaka, men är född i Umeå. Hans namn är Oskar Korsár och till P4 Jönköping berättar han om reaktionen när han fick beskedet att han fått stipendiet på 500 000 kronor.

– Jag höll på att svimma nästan, det känns overkligt.

I juryns motivering går det bland annat att läsa "Oskar Korsár har alltid varit sitt eget uttryck troget".

Lyssna på hela intervjun med Oskar Korsár om reaktionen när han fick priset i spelaren i toppen av sidan.

Åke Andrén Stiftelsens Konstnärsstipendium 2016

Årets jury har bestått av Jockum Nordström, Ann-Sofie Noring och Karin Sidén.

Oskar Korsár, f. 1977 i Umeå är en säregen konstnär med en utbildning från Konstfack 1998-2001. Framförallt är han tecknare, men han har även arbetat i andra tekniker.  Med en avig hand ritar han fram sina bilder i tusch. Aldrig utan en psykologisk underton. Linjen har ändrats med tiden. Ibland rafsigare, ibland rakare. 2002 hade han sin debututställning på ALP galleri i Stockholm.  Och 2007 en soloutställning på Yossi Mile Gallery i New York. 2011 flyttade han med sin dåvarande sambo och barn till Berlin. Där lever han och är verksam i dag.

Oskar Korsár skildrar ofta personer utan rörelse. På ytan är stillheten påtaglig. Tiden har nästan fastnat, men där bakom finns något nervöst. Ett fladdrande något. För några år sedan började han att göra skulpturer. Först i lera och sedan i brons. Hela skalan försköts och det specifikt personliga finns kvar.

Oskar Korsár har alltid varit sitt eget uttryck troget. Ett konstnärsstipendium från Åke Andrén Stiftelsen kan hjälpa honom att fortsätta på den vägen. Han finns representerad på bl.a. Moderna Museet i Stockholm.