Jönköpings län.

Trots åldersgräns - vi dricker mer energidryck

1:35 min

Trots att vissa skolor infört förbud och att handeln infört åldersgräns dricks det allt mer energidryck.

Konsumtionen av energidrycker har fördubblats de senaste åren och under förra året drack varje svensk i snitt fyra liter.

Ända sedan energidryckerna kom har de varit ifrågasatta och det har gjorts mängder av undersökningar för att ta reda på om de är farliga. Men det har inte framkommit att det är skadligt vid en normal konsumtion. Däremot varnar Livsmedelsverket för överkonsumtion, speciellt för barn som kan må särskilt dåligt.

— Ibland kan jag ta lite pauser om jag känner att jag inte mår bra. Så jag är medveten om att det är farligt men det är gott så det är värt det. Sen tror jag det är lite beroendeframkallande också, säger 14-åriga Julia som dricker en burk om dagen.

Julia säger också att det är väldigt lätt för unga att köpa energidryck. Trots att branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel har tagit fram en gemensam regel för butikerna att inte sälja energidryck till unga under 15 år.

På skolorna i länet resonerar man olika kring energidrycker och det är upp till skolorna själva att bestämma om man vill införa ett förbud. I Gislaved, Habo, Tranås och Sävsjö till exempel har man inget generellt förbud mot energidrycker. Men i Jönköping har vissa skolor valt att införa ett förbud, på Junedalskolan förbjöd de energidryck i våras.

— Personalen här upplevde att det var väldigt många som drog i sig väldigt mycket energidrycker här i skolan och vi vill inte ha det här, säger Irena Hanzek.

Men tror du det påverkar barnen om de dricker då?

— Det är klart att det gör det. Det påverkar ju deras förmåga att klara av sitt skolarbete över sikt, säger Hanzek.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista