Skuggan av en uppsträckt hand.
Bara 1 av 37 våldtäktsfall mot män fick en rättslig påföljd i polisregion Öst förra året. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Jönköpings län

Nästan inga våldtäkter mot män klaras upp

Pia Kling, polisen: Ett skamfyllt brott
1:42 min

Snart ställs en 40-årig kvinna inför rätta för att ha våldtagit en 14-årig pojke. Det är ovanligt med manliga våldtäktsoffer, men ännu ovanligare är det att brotten klaras upp.

Den 13 september tar Jönköpings tingsrätt upp ett ovanligt våldtäktsfall, det är en 40-årig kvinna från Jönköpings kommun som misstänks ha våldtagit en 14-årig pojke. Enligt förundersökningen ska hon ha tvingat till sig sex i utbyte mot biljetter.

– Vi utreder de här brotten på samma sätt som vi utreder våldtäkter mot kvinnor, vi gör ingen skillnad på om det finns en man eller en kvinna som är målsägande, säger Pia Kling som är förundersökningsledare på brott i nära relationer.

Det är ett ovanligt fall eftersom det sällan är män som är våldtäktsoffer i Jönköpings län, och ännu ovanligare är det att de klaras upp.

Förra året utredde polisen i region Öst, där Jönköpings län ingår, 37 våldtäkter mot manliga offer - och bara ett enda fall fick en lösning. 2014 löstes inget våldtäktsfall mot pojkar och män i länet, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Två av fallen som lades ned förra året i länet handlade om misstänkta våldtäkter som begåtts i en relation. Och i och med att fler lever i samkönade relationer förekommer också fler sexuella övergrepp där, berättar Pia Kling, men de våldtäkterna kan vara svåra att bevisa.

– Självklart tror jag att det förekommer våldtäkter inom hemmets fyra väggar i de här relationerna också, och då kan det stå ord mot ord, säger hon.

Få våldtäkter generellt klaras upp, endast runt 13 procent. De manliga offren är få också jämfört med kvinnorna, det var 16 gånger fler våldtäkter mot kvinnor som polisen i länet utredde förra året.

– Det här är fortfarande ett skamfyllt brott att bli utsatt för som man och det gör att vi kan ha ett stort mörkertal som vi inte kommer åt, säger Pia Kling.

Är det så att polisen är sämre på att utreda de här brotten eftersom ni inte stöter på dem så ofta?

– Nej, det tror jag inte. Vi utreder dem inom samma metodik som vi gör i de andra våldtäkterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".