Peder Lundberg vid bygget av Bastionsparken i Jönköping.
Peder Lundberg vid bygget av Bastionsparken i Jönköping. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio

Här bygger Jönköping upp en del av sin historia

Peder Lundberg, projektledare: Spegla läget för gamla bastionen
2:11 min

Längs västra Munksjökajen byggs nu murar för att visa Jönköpingsborna deras historia.

Nu påbörjas byggandet av Bastionsparken vid västra kajen, som beräknas vara klar under hösten 2016.

Bastionsparken är en del av Västra kajenprojektet som påbörjades under förra året. Parken kommer att byggas vid den plats där gamla Jönköpings slotts sydöstra spets låg, kallad Bastion Carolus. Parkens gestaltning ska spegla den delen av slottet och bland annat kommer en mur och vallgrav att byggas.

En ögonlyftare för Jönköpingsborna, många känner inte till att Jönköping haft en ganska stor befästning. Den här parken ska spegla det sydöstra hörnet av en bastion.

På den yta som förr i tiden var vallgraven kommer ett hav av blå perenner att planteras. Över planteringen byggs spänger som gör det lätt att ta sig över till bastionsdelen av parken. I parken kommer det också att planteras ett antal träd och bänkar kommer att placeras ut.

Gömd under ett av de två hyreshusen, som ligger invid parken, finns små delar av den ursprungliga muren kvar. Den kan ses genom fönstergluggar i fastighetens källare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".