Johanna Andersson och Joré Dirgélaité.
Johanna Andersson och Joré Dirgélaité. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköping

Flyktingkrisen fick dem att tänka om - nu ställer de ut

Joré Dirgélaité: Vissa historier var helt chockerande
3:16 min

Det skulle handla människor på äldreboenden, men när utställningen nu öppnas är det flyktingar som syns på bilderna.

Idag öppnar en ny utställning i Jönköping av två gymnasieelever. Temat handlar om flyktingkrisen och bygger på intervjuer med nyanlända.

Johanna Andersson och Joré Dirgélaité går i tvåan på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping. För nio månader sedan skulle de starta ett skolprojekt baserat på människor på äldreboende och deras historier, men ganska snabbt bytte de bana.

– Flyktingkrisen blev ett aktuellt ämne förra hösten och då bestämde vi oss för att byta fokus och satsa på det här, säger Johanna Andersson.

Tjejerna började då istället intervjua nyanlända tjejer och killar. Deras berättelser mynnade sedan ut i utställningen "Berätta lite om dig själv" som idag öppnar på stadsbiblioteket i Jönköping.

– Vi vill ge de som ser bilderna och läser texterna ett annorlunda perspektiv och lite insikt kanske, att man inte ska klumpar ihop människor, säger Joré Dirgélaité.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".