Snabba lån ger anmärkning

Det blir allt lättare att låna pengar idag. Inga krav på säkerhet och svar på bara några minuter.
Men samtidigt ser man hos Kronofogden en oroande stor ökning av antalet betalningsanmärkningar.

De snabba banklånen kan vara en bidragande orsak. Det säger Monika Axelsson, som arbetar på avdelningen som handlägger just betalninsförelägganden hos Kronofogdemyndigheten i Jönköping.

Behöver du köpa en bil, båt eller motorcykel? Eller kanske är det dags att inreda eller rusta upp i hemmet. Eller varför inte ge dig ut och resa eller helt enkelt köpa presenter?
Lån direkt, snabbt och enkelt. Lån upp till 200 000 kronor utan säkerhet. Svar få du på några minuter å pengarna har du hos dig på efter ett par dar.

Så står det att läsa i några hemsidor till de företagen som ploppar upp när man söker på ordet ”lån” via en helt vanlig sökmotor på internet. En sökning, enbart på svenska sidor ger efter några sekunder 530 000 resultat.

Det enda de flesta kräver är att lånetagaren bor i Sverige, är myndig, har en fast inkomst av tjänst eller pension och inte har några betalningsanmärkningar. Att det just är så enkelt att få det här lånet kan göra att lånetagaren inte riktigt känner allvaret och inser att det faktisk är ett helt vanligt banklån det rör sig om.