Träd i långa rader. Foto: Hasse Pettersson/SR
Foto: Hasse Pettersson/SR

Därför är svenska äpplen dyrare än utländska

Johanna Eurén, kommunikatör: Utländska odlingar är större
1:22 min

Det talas om ett bra äppelår i år men det syns inte direkt på priserna i livsmedelsbutikerna där det kan skilja uppemot 20 kronor per kilo.

Att det är ett bra äppelår hos odlarna i Sverige är något som många lagt märke till. Det förekommer till och med en del uppmaningar hos vissa odlare och på vissa sortergårdar att det är gratis att hämta fallfrukt så att den inte går till spillo.

Men i livsmedelsbutikerna är skillnaderna desto större. I förra veckan kostade till exempel ett kilo utländska äpplen 9,90 kronor hos Willys, medan de svenska äpplena låg på 28,80 kronor.

Enligt Johanna Eurén som är kommunikatör på Willys så är skillnaderna lite missvisande och att priserna på svenska äpplen sänks allt eftersom, men det är fortfarande billigare med utländska trots att det är ett bra svenskt äppelår.

– Det är ofta så att utländska äppelodlingar ofta är mycket större och deras kostnader blir då lägre, och då kan de ta ut ett billigare pris, säger Johanna Eurén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".