Missbrukare med nya sprutor.
Temabild. Foto: Lars Åström/Världsbilden/TT

Drogexperten: Släpp taget om era barn

Maria Eibler: Man måste sätta gränser
1:48 min

En förälder till ett barn som missbrukar droger eller alkohol måste försöka släppa taget om barnet och ta professionell hjälp. Det säger Maria Eibler, alkohol- och drogterapeut i Jönköping.

Under dagen har P4 Jönköping rapporterat om 26-årige Fredrik som dog på behandlingshemmet Iris.

Maria Eibler är alkohol- och drogterapeut och enligt henne så måste föräldrar våga släppa taget om sina barn.

– Man kanske låter ungdomen i det här fallet flytta hem för att man vill ta hand om dem, men man måste lära sig att sätta gränser. Tar man hand om dem för mycket så underlättar man missbrukandet, säger Maria Eibler som även betonar vikten av att inte skämmas för att man har problem med sina barn som föräldrar.

– Det är jätteviktigt att vi som föräldrar pratar med varandra. Det är så skämmigt - vi ska vara framgångsrika och prestera - och så ska vi säga att vi har problem med våra barn när andra föräldrar har barn som är framgångsrika. Men det är faktiskt så att det är väldigt många föräldrar som bär på den här hemligheten.

Och enligt Maria Eibler är det inte enbart de på behandlingshemmen som ska beskyllas vid sådana här händelser.

– Absolut inte, det visar mer hur stark kraften är i beroendet och längtan. Alla vi som jobbar inom det här gör vårt bästa men vi blir också lurade.

Lyssna på inslaget i spelaren i toppen av den här sidan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".