Inbrott, Junedalsskolan.
Foto: Emmy Rydstrand/Sveriges Radio
Jönköping

Åtal väckt - inbrottet på Junedalsskolan kan klaras upp

I april drabbades Junedalsskolan i Jönköping av ett stort inbrott. Nu väntar rättegång om det och över 30 andra inbrott i skolor.

Vid inbrottet i april stals läsplattor och datorer för nära 160 000 kronor. Åklagaren bedömer brottet som grovt bland annat eftersom skadegörelsen var omfattande i samband med inbrottet.

Två män, 17 och 21 år, har i dag åtalats för den här grova stölden. Det handlar alltså en serie stölder och systematisk brottslig verksamhet. Ytterligare fyra personer åtalades i dag i samma härva som gäller totalt 35 inbrott. De skedde under vintern, våren och sommaren 2016 och förutom Junedalsskolan drabbades skolor i bland annat Tingsryd, Ljungby och Växjö.

Männen förnekar brott. Som bevis mot dem finns enligt åtalet sko-spår, analys av mobiltelefon och ett vittne, bland annat.

De stulna datorerna och plattorna har spridits över jordklotet, till länder som Serbien, Vitryssland och Marocko.

Åklagare är Patrik Tilly och han har aldrig tidigare hört talas om en skolinbrottsutredning i den här skalan. De misstänkta gärningsmännen kunde gripas efter att ha lämnat spår efter sig i en skola i Lagan.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".