Ny metod ska säkra vägar

Jönköpings län blir den plats där en ny metod för säkrare vägar ska testas. Under tre år så ska Vägverket arbeta med ett projekt på riksväg 33 mellan Eksjö och Vimmerby och man hoppas att antalet allvarliga olyckor ska minska med en femtedel.

Projeketet går ut på att bygga kortare omkörningsfiler som är mellan sexhundra och sjuhundra meter långa och de skall finnas med tre till fyra kilometers mellanrum. Det är alltså bara kortare raksträckor där omkörningsfilerna kommer att finnas och Vägverket kommer inte att sätta upp något mitträcke istället kommer vägens mitt att förses med räfflor.

Alla som kört på en smal landsväg har nog varit med om att hamna bakom en traktor eller ett annat långsamt gående fordon och sedan kilometer efter kilometer behöva hålla snigelfart. När man äntligen är framme vid en lång raksträcka och har möjligheten att köra om så får man möte.

Med vägverkets nya lösning så kommer det här problemet att vara mer eller mindre ur världen samtidigt som antalet olyckor förväntas minska med en femtedel. Vägen mellan Eksjö och Vimmerby blir alltså först i landet med att testa den här metoden men under de tre år som projektet pågår kommer fler vägar runt om i landet att få omkörningsfälten. Det som är bäst med den här lösningen är att trafiksäkerheten höjs på ett praktiskt och billigt sätt säger Mats Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista