Pojke som badar i september.
Foto: Johan Nilsson/TT

Jönköping: Varmaste dagen sedan 1954

Listan på orter som kokar i ovanligt höga temperaturer i september är lång.

Termometern visade 27,5 grader i Halmstad i går - den hittills varmaste septemberdagen i staden sedan SMHI:s mätningar statade 1859. Men listan på orter som kokar i ovanligt höga temperaturer i september är lång. Och fler rekord kan slås i dag.

Solen skiner på flera håll i landet, men det är framför allt i Götaland som ovanligt höga temperaturer noteras.

– Där har det slagits rekord de senaste två dagarna, möjligen kan det bli något i dag också eftersom det är sista sucken för den här högsommarvärmen, säger meteorolog Lisa Frost hos SMHI.

Flera orter

Halmstad har än så länge det mest imponerande rekordet eftersom det inte mätts upp lika höga septembertemperaturer där sedan mätningarna började på 1800-talet. På orter som Växjö, Göteborg och Borås slogs i går septemberrekorden från 1983.

– Och i Malmö slogs rekordet från 1983 i tisdags, medan Jönköping - med 25,7 grader - inte haft så varmt sedan 1954 och Linköping från 1968, säger Lisa Frost.

Möjligen kan det alltså även bli rekordtemperaturer i dag, i så fall i ungefär samma områden som tidigare i veckan.

– Borås slog först sitt rekord den 13 september med 26 grader, och sedan blev det 26,8 i går. Så det kan mycket väl bli på samma ställen igen, det är liknande temperaturer i dag, säger Lisa Frost.

Rekord inte allt

Men det kan vara riktigt hett för att vara september även om SMHI inte pratar om rekord.

– Ängelholm hade också 27,5 grader i går, men där är det inte något rekord. Precis som Helsingborg också hade 27,5 grader, fast i förrgår, säger Lisa Frost.

Nu väntar en period med svalare och lite mer ostadigt väder, berättar Frost. Men hon flaggar för att det kan bli varmt igen.

– Kanske inte någon högsommarvärme, men det är ju inte ovanligt att man pratar om indiansommar och brittsommar, när det blir en period med lite varmare och torrare väder efter en period med höstlikt väder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".