Erik Karlsson.
Erik Karlsson, hockeyfostrad i Landsbro utanför Vetlanda. Foto: Janerik Henriksson/TT
Ishockey

Karlsson i fullt fokus inför premiären

Orolig för statusen på Tre Kronor inför World Cup-premiären?

Var inte det.

- Det blir inga problem när vi ska spela på söndag och det verkligen gäller, säger stjärnbacken Erik Karlsson - med Boro/Vetlanda som moderklubb.

Ett lag är bara så bra som det senaste resultatet, brukar det heta.
Skulle det vara så är Tre Kronor rejält illa ute inför premiären mot Ryssland.
Det senaste var ju det misslyckade 2-6-genrepet mot Europalaget i Washington tidigare i veckan då det svenska försvarsspelet brakade samman.

Men världens bästa Karlsson, Ottawabacken som vid 26 års ålder redan utsetts till NHL:s bäste back två gånger, ligger knappast sömnlös.

- Nej, absolut inte, jag tycker bara att det var slarv. Det är sånt som händer och det är rätt lätt att fixa till. Det var inget strul med systemet, det var mer att vi kanske var lite odisciplinerade och ville göra lite mer än vad vi behövde. Det är lätt att det blir så i en träningsmatch när det inte gäller så mycket, säger Erik Karlsson.

Mycket på spel

På söndag gäller det desto mer. I ett gruppspel som bara är tre matcher långt och där endast två lag från gruppen får stanna kvar i turneringen gäller det att vara på topp från start.

- Ja, det är vinna eller försvinna direkt. Det är den mentaliteten alla kommer att ha. När det väl gäller så är det inte så svårt att tagga till. Mot ryssarna vet vi vad som står på spel och då är det full fokus, säger han.

Tre Kronors backbesättning har av flera experter, till och med i Kanada, kallats för turneringens bästa. Erik Karlsson gjorde dundersuccé i OS i Sotji, svarade för åtta poäng (fyra mål och fyra assist) på sex matcher och valdes till turneringens bäste back.

OS kom mitt i säsongen, nu vankas det World Cup innan NHL-lagens träningsläger ens har börjat.

Lång sommar

Erik Karlsson har haft en annan uppladdning än vanligt.

- Jag har åkt lite mer skridskor lite tidigare än jag brukar göra, utöver det så har jag inte ändrat så mycket. Tyvärr hade jag en rätt lång sommar (Ottawa missade slutspel) att förbereda mig på, för mig har det inte varit några problem att hitta rätt inför den här turneringen.

Tre Kronor har inte besegrat Ryssland i stora turneringar sedan 2004 och årets lag ser, som vanligt, urstarkt ut på forwardssidan med stjärnor som Alexander Ovetjkin och Jevgenij Malkin i spetsen. -Det är en utmaning, man får tagga till extra. Det är bara bränsle och motivation att spela mot så pass bra spelare. Det tvingar dig till att vara på ditt absolut bästa för att kunna lyckas.

TT: Vad ställer det för krav defensivt?

- Det gäller att ligga lite mer rätt, det går inte att tjuva lika mycket, för då går det snabbt undan. Det tror jag alla är väl medvetna om. När vi går igenom taktiken så tror jag att det kommer att vara den viktigaste grejen. 

Fakta: Erik Karlsson

Född: 31 maj 1990 i Landsbro.
Klubb: Ottawa Senators.
Moderklubb: Boro-Vetlanda.
Främsta meriter: OS-silver 2014, VM-brons 2010, vinnare av Norris Trophy 2012 och 2015 som NHL:s bäste back, Guldpucken 2016, vinnare av backarnas poängliga i NHL 2012, 2014, 2015 och 2016.
Mer om Sporten P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".