Veterinär som undersöker en kanin
Att gå till veterinären kan bli en dyr affär. Foto: Marcus Ericsson/TT

Dyrare att vara husse och matte

Josefin, hundägare: Så länge hunden är pigg betalar jag vad som helst
1:33 min

Kostnaderna för att gå till veterinären har ökat, på ett år ökade priserna med 6 procent.

Att vara djurägare kan kosta en hel del. Mat, hö, hundkoppel, kattsand, försäkringar, och något som har blivit allt mer kostsamt, veterinärbesök.

I väntrummet på djursjukhuset i Jönköping sitter Josefin med dvärgschnausern Lizzie, som ska kolla sitt blåsljud på hjärtat. För Lizzie, 10 år gammal har det blivit en del veterinärbesök och det har blivit en del utgifter för Josefin.

– Försäkringen täcker ju ganska mycket men jag räkna ihop vad man har lagt på henne på tio år så är det över 100 000 kronor. Inte bara veterinärsbesök men totalt, säger Josefin.

Mellan 2014 och 2015 ökade priset på veterinärvård med 6 procent, enligt siffror från branschorganisationen Svensk djursjukvård. Och att kostnaderna ökar är något som försäkringsbolagen märker av det säger Carina Aho Laitinen, affärschef för Folksams djurförsäkringar.

– Vi har ju sett stegrande prisutveckling de senaste åren och vi är ju bekymrade över vad vi ser, säger hon.

Samtidigt är det mycket inom djursjukvården som har förändrats. Djurägare går oftare till veterinären och djursjukvården har blivit mer avancerad och det medför större kostnader.

Peter Dahlberg är vd på Anicura, som äger bland annat Djursjukhuset i Jönköping och kliniker i Eksjö, Nässjö och Värnamo.

– Vi har ju både djurkliniker och djursjukhus och det betyder att vår prissättning skiljer sig också åt och varierar beroende på vilken typ av utrustning vi har, om vi har jourberedskap eller inte. Om det är på natten eller på dagen, säger Peter Dahlberg.

Josefin i väntrummet på djursjukhuset är beredd att betala mycket för att Lizzie ska få vara frisk.

Som hundägare, hur mycket är man beredd att betala för sin hund egentligen?

– Allt, det skulle jag göra i alla fall. Om det var för hennes bästa skulle jag kanske ta bort henne istället men så länge hon är pigg betalar jag det som krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".