Satsning minskar bilinbrott

Efter mängder av bilinbrott i Huskvarna, Lekeryd, Tenhult och Gränna så bestämde sig närpolisen Conny Qvarnström och några kollegor till honom för att försöka göra något åt situationen.
I början av 2001 startade man därför projektet "Fredat fordon", i ett läge när situationen var nära nog ohållbar. - Vi fick känslan av att vi inte hade några möjligheter att göra något åt situationen och kände att vi var tvugna att hitta på något för att få ned siffrorna, säger Conny Qvarnström till Nyheterna. Tillsammans med Länsförsäkringar gick man därför i början av förra året ut till cirka 10 000 bilägare i Huskvarna, Lekeryd, Tenhult och Gränna och drygt 1 200 var intresserade. "Fredat fordon" innebär dels att bilägaren får ett antal dekaler att märka upp sin bil med och att polisen har lite extra uppsikt över bilarna nattetid, men också att dom informeras om hur viktigt det är att inte ha något stöldbegärligt i bilarna. Satsningen verkar ha gett resultat, för under förra året hade man nästan 40 % färre bilinbrott i området än året före. Siffrot som naturligtvis gläder Conny Qvarnström, men bra kan bli bättre och han skulle gärna se en fortsättning med hela Jönköpings kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".