Eluttag med kontakt. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.

"Vi stänger av din el" - ett känsligt besked

Maria Fransson, Jönköpings kommun: En rättvisefråga
1:38 min

De senaste fem åren har hundratals hushåll i länet fått elen avstängd, eftersom de inte betalat räkningarna.

Det här är något som väcker mycket känslor. Numera följer alltid en vakt med när elen ska stängas av och nyligen JO-anmäldes Jönköpings kommun av en upprörd kund.

Under årets åtta första månader stängdes elen av 52 gånger hemma hos kunder till det kommunala bolaget Jönköping energi, bland annat hos en familj med ett sjukt barn. De har nu gjort en anmälan till Justitieombudsmannen och skriver där att "kommunen jävlas" och bryter mot lagen.

– Det känns ju alltid tråkigt när man inte kan komma överens, men det är betalning vi behöver för att kunna leverera el, säger Maria Fransson som är kundfordringschef i Jönköpings kommun.

Antalet avstängningar av el har mer än halverats de senaste fem åren, från 236 stycken 2010 till 105 stycken 2015, bland annat eftersom höjda avgifter i samband med avstängning haft en avskräckande effekt. Men när det ändå sker vidtar kommunen alltid en rad åtgärder för att ge kunden en chans att betala, innan elen stängs av.

Att stänga av någons el är känsligt, det väcker reaktioner och numera är alltid en vakt med när det sker. I fallet med barnfamiljen är föräldrarna speciellt upprörda eftersom det sjuka barnet behöver vård via maskiner - som går på el.

– Vi bär ju inte ansvaret för barnets hälsa, utan det är ju föräldrar som måste kontakta socialtjänsten i de här frågan och få stöd och hjälp därifrån, säger Maria Fransson.
– Vi har ju ett ansvar att se till att alla betalar för den el de förbrukar, det är också en rättvisefråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".