Ökning av smugglade hundvalpar

Det senaste året har antalet hundvalpar som smugglats in i landet ökat kraftigt. Nu uppmanar Veterinärförbundet sina medlemmar att vaccinera sig mot rabies i förebyggande syfte.

På Smådjurskliniken i Jönköping är har de flesta redan blivit vaccinerade och resten av personalen kommer att vara det inom kort, säger veterinär Katarina Svensson.

Den kraftiga ökningen av smuggling av hundvalpar gör att Veterinärförbundet nu uppmanar sina medlemmar att vaccinera sig mot rabies. På smådjurskliniken i Jönköping de stött på misstänkta smuggelvalpar och tar därför Veterinärförbundets råd på största allvar.

- De flesta är redan vaccinerade och inom kort så kommer även resten av personalen att få en rabiesspruta säger Katarina Svensson, veterinär på Smådjurskliniken.

Det är framförallt smugglingen av småhundar som till exempel mopsar och chihuahuas som har ökat rejält på senare tid.

Senaste året har runt 200 hundar som hade tagits in i landet olagligt hittats enligt jordbruksverket.Men mörkertalet är stort och det finns inga exakta siffror om hur många hundar som smugglas in egentligen.

Även i i Jönköping så har veterinärerna på smådjurskliniken stött på misstänkta fall av smuggelvalpar. Förra veckan fick de rapportera två falll till Jordbruksverkets smittskydsenhet säger veterinären Katarina Svensson.