Göteborgs Opera
Foto: Mats Bäcker
Kultur

Fullt ös på Göteborgsoperan!

Ulla Strängberg: Blir som ett barn på julafton
2:14 min

Mozart var sin tids ikon inom popmusiken. Fortfarande förförs vi av musiken som är både lättsam, dramatisk och vacker. 

Göteborgsoperan sätter upp hans genombrottsopera, "Idomeneo" från 1781 och resultatet är ett stycke lysande operakonst.

"Idomeneo" anses vara Mozarts mest geniala opera, och saken blir ju inte sämre av att han skrev den som 25-åring. Den handlar om kung Idomeneo från den grekiska mytologin som råkar ut för en storm. För att blidka gudarna måste han offra den förste han får syn på : sin son.

Graham Vick, som regisserat, gör "Idomeneo" dels till en historia om faderskärlek och dels om uppbrott och flykt. Första scenen visar kvinnor på flykt, vaktade av soldater. Kungadottern Ilia har förlorat sin far och är nu både hemlös och faderlös.

Det hela utspelas i vår tid, men problematiken känns tidlös. Två hjältetenorer,britten Paul Nilon som gör Idomeneo och Luciana Botelho som gestaltar sonen imponerar stort, liksom sopranerna Ida Falk Winland och Ingela Brimberg. Göteborgsoperans kör (förstärkt) och orkester samt dansare gör "Idomeneo" till en helgjuten upplevelse. I programbladet läser jag att Alfred Einstein (musikvetare,inte att förväxla med Albert) ansåg att "Idomeneo" är det slags verk som t o m ett geni som Mozart bara kan åstadkomma en gång i livet.

Förmodligen har han rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".