J-Södra skandalmatchen Östersund
Foto: Mikael Fritzon/TT
Skandalmatchen

J-Södra får en poäng efter skandalmatchen

Kjell Lundgren: Det känns jättebra...
2:45 min

För en stund sen kom fotbollens besvärsnämnd med beslut efter skandalmatchen mellan Jönköpings Södra och Östersund.

Det var i mitten av augusti som en maskerad åskådare sprang in på planen i slutet av matchen mellan J-Södra och Östersund, som då stod 1-1.

Disciplinnämnden gjorde då bedömningen att hemmalaget J-Södra var ansvariga för den inspringande supportern och gav av den anledningen Östersund en 3-0-seger.

J-Södra i sin tur överklagade beslutet till besvärsnämnden och hävdade att åskådaren inte alls var en supporter till dem. Och nu går besvärsnämnden på J-Södras linje och fastställer resultatet till 1-1, eftersom att det var resultatet som stod då matchen avbröts.

– Vi är naturligtvis jättenöjda med beslutet. De har i princip gått på vår linje till hundra procent, säger J-Södras klubbdirektör Kjell Lundgren.

Besvärsnämnden bedömer även att att mannen som sprang in inte kan anses vara en J-Södrasupporter och att klubben inte kan vara ansvariga för supportern, som disciplinnämnden bedömt i sitt beslut.

Och Kjell Lundgren tror att besvärsnämndens beslut nu kan få en viktig roll för liknande fall i framtiden.

– Ja, det tror jag. Vi ser att det här är superviktigt. Det är klart att det här kommer ha en prejudicerande effekt i framtiden.

I och med beskedet så får J-Södra en extra poäng i den allsvenska tabellen, vilket innebär att de nu har sju poäng ner till Helsingborg på den negativa kvalplatsen.

– Den kan vara väldigt viktig. Nu hoppas vi att den inte ska behövas, men det är klart att den är viktig, säger Kjell Lundgren.

Ärendet kan överklagas till Riksidrottsnämnden som är den högsta idrottsliga instansen.

En intervju med J-Södras klubbchef Kjell Lundgren kommer inom kort.

Besvärsnämndens hela beslut hittar du här.

Relaterat

Mer om Skandalmatchen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".