David Svenssons kontor.
Ingen i partiet fick veta något om David Svensson brott förrän P4 Jönköping berättade om strafföreläggandet. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
Habo

Partikollegorna: Hade kunnat minskat skadan om vi vetat

Thomas Gustavsson (S): Tråkigt att han valde att hantera det så här
1:30 min

David Svensson (S), kommunalråd i Habo, frångick partiets rutiner vid en kris när han ertappades med att ha köpt sex. Och det kan ha skadat partiet onödigt mycket.

– Jag tycker att det är tråkigt att David valde att hantera det på det här sättet. Vi har ett stöd för att kunna hjälpa till vid kriser, och därför är det väldigt bra aom vi får information tidigt så vi kan vara ett stöd i en sådan process, säger Thomas Gustavsson som är distriktombudsman för Socialdemokraterna.

I går kunde P4 Jönköping avslöja att Socialdemokraterna i Habo, och David Svensson, redan för mer än två veckor sen konfronterades med uppgifterna om att en kommunpolitiker skulle ha gripits för att ha köpt sex. Men trots frågor från journalister och rykten som började spridas valde kommunstyrelsens ordförande David Svensson att inte säga att det var han som snart skulle få ett strafföreläggande för brottet.

Och det här går emot Socialdemokraternas rutiner vid en kris, säger Thomas Gustavsson.

– Ta exemplet med Aida Hadzialic när hon blev tagen för rattfylla. Då gick hon ut väldigt tydligt och sa att hon gjort fel, då blev det inte en massa spekulationer i media.

Thomas Gustavsson säger att partiet hade kunnat stötta Svensson bättre om de fått informationen tidigare. Det kunde ha hjälpt både Svensson själv och partiet.

– När det händer något så ska man ge en tidig information till partiet så vi är förberedda och kan vara ett stöd och en hjälp. Jag hoppas att vi kan fortsätta driva en bra politik och visa att man ska rösta på Socialdemokraterna i Habo, men det här skadar ju partiet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".