Bokbussen i Jönköping.
Foto: Arkivbild/Sveriges Radio
Jönköping

Här är landets bästa bokbuss

Juha Sulasalmi, bokbussen: Världskända dit vi kommer
2:13 min

Sveriges bästa buss kommer lastad. Med vaddå? Med böcker!

Den blåa bussen rullar många mil på vägarna i och kring Jönköping med uppdraget att serva Jönköpingsborna med böcker och kunskap. Det gör den så bra att Svensk biblioteksförening utsett Jönköpings kommuns bokbuss till Sveriges bästa 2016.

 – Vi tycker det är fantastiskt roligt att vår bokbussverksamhet i hård konkurrens vunnit utmärkelsen Årets bokbuss 2016. Det är ett kvitto på att vi bedriver en bra verksamhet, säger Åsa Storck, som är tillförordnad avdelningschef Kultur och bibliotek i ett pressmeddelande.

Priset har delats ut sedan 1998, då bokbussverksamheten i Sverige firade 50 år. Det delas ut till en bokbuss som "på ett nyskapande sätt utvecklar verksamheten, samspelar med utvecklingen i samhället, har en väl förankrad verksamhet i kommunen/regionen och är inspiratör för kollegor".

Juryns motivering:

"När kommunal biblioteksverksamhet byggs upp och utvecklas går det att välja olika utvecklingsvägar. Den grundläggande förutsättningen är dock att biblioteken, för att även i framtiden vara relevanta, kontinuerligt måste fortsätta att utvecklas. En avgörande del i detta är att det från beslutsfattarnas sida hela tiden finns en insikt om att utveckling kräver engagemang, resurser och uthållighet.

När dessa förutsättningar finns för den mobila biblioteksverksamheten ger det både brukare och personal möjlighet att prova nya vägar, att modernisera befintlig verksamhet, att bygga upp nya förväntningar (som också kan infrias) samt att vidga gränserna för vad de mobila biblioteken kan och skall göra. Årets pristagare lever upp till allt detta och därför har juryn beslutat att Årets bokbuss 2016 skall tilldelas Jönköpings bokbussverksamhet".

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".