Bild på eluttag
Den falske elektrikern utgav sig för att vara kontrollant av elutrustning i hemmet. Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio

Falsk elektriker inför rätta - då gick strömmen

Reporter: Så lurade falske elektrikern de gamla
0:53 min

Han misstänks bland annat ha lurat en man i 100-årsåldern från Jönköpingstrakten. Nu startar rättegången mot en falsk elektriker.

I dag inleds rättegången i Hässleholms tingsrätt mot den så kallade "falske elektrikern", en 43-årig man som står åtalad misstänkt för 56 fall av grovt bedrägeri, grov stöld och försök till grovt bedrägeri. Mannen tros ha kommit över flera hundratusen kronor och flera guldsmycken.

Efter bara någon timme fick dock rättegången, tillfälligt, ta paus - detta på grund av att strömmen gick i tingsrätten.

Det var under sensommaren förra året som en man, utklädd som elektriker, började ringa på hos framför allt äldre personer i hela Sydsverige. Han sade att han skulle kontrollera elen i hemmet och tog sig på så sätt in hos de gamla.

När mannen hade utfört det påhittade elarbetet ville han ha betalt med hjälp av bankkort.  Därefter stal han kortet och tog ut de pengar som fanns på kortet.

Efter att mannen efterlysts kunde han gripas i Åhus i våras, där en ledig polis kände igen honom. Den misstänkte erkänner en del av brotten, men nekar till andra. Rättegången beräknas pågå i 13 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".