Telefon med Snapchat.
Foto: David Westh/Sveriges Radio

Socialt spöke hotar mörda barnen

Niklas Hedström, pappa: Sprids oerhört fort
2:14 min

”Va inte rädd jag har inte mördat nån, men jag kommer att mörda just dig. Om du inte skickar detta till över tio personer inom veckan kommer jag stå i ditt rum på natten”.

Ett spöke går igen, på sociala medier. För flera år sedan dök spöket Fidalgo upp på olika sociala plattformar och skrämde barn. Nu har spöket återuppstått.

På kort tid har mängder av barn fått ett meddelande, främst på Snapchat, där de uppmanas skicka "spökets" meddelande vidare till minst tio personer - annars kommer något hemskt att hända...

Hör vad som står i meddelandet i ljudspelaren ovan

En av alla som fått meddelandet är Mullsjöbon Niklas Hedströms 12-åriga dotter.

– Det var ju inget som hon kom direkt till oss med, men hon var lite orolig och vi undrade varför. Då berättade hon att hon fått något konstigt brev. 

Hur tänker du som förälder kring det här?

– Jag blir väldigt irriterad över att sådant här ska förekomma. Samtidigt har vi svårt som vuxna att styra vad barnen gör, de har sina egna kommunikationskanaler. Kommer det in sådant här till några barn och de blir rädda, då skickar de det vidare. Det sprider sig väldigt fort.

– Det man kan göra är att vara delaktig, prata med sina barn om det de gör på nätet, säger Niklas Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".