Partiledardebatt
Partiledardebatten från i går. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hård kritik mot tv-debatten

Alice Åström: Ta partiledarna en och en
1:26 min

I går hölls en partiledardebatt i SVT:s program Agenda. Efteråt riktades kritik från flera håll mot debatten.

På söndagskvällen samlades den politiska eliten i Sverige för att debattera heta frågor så som invandring, klimat och säkerhetspolitik i SVT:s program Agenda.

Efteråt riktades hård kritik mot debatten och sättet politikerna valde att debattera på.

– Partistrategerna lägger mer fokuserar på att hitta misstagen hos de andra partierna än att lägga fokus på det som de själva vill framföra, säger vänsterpartisten Alice Åström.

Istället vill hon se en annan slags politiska utfrågningar istället för de nuvarande debatterna, som enligt Åström inte tillför något.

– Ta partiledarna en och en, läs in er på deras politik, var kritiska och få dem att utveckla politiken. De som tittar ska få veta mer om vad partiet vill än om vem som skrek högst, vem som avbröt vem eller vem som var oförskämd, för det tycks vara det enda som kommer ut ur de debatterna som finns i dag.

Men enligt SVT:s programchef och ansvariga utgivare, Eva Landahl, så fyller även en sådan här debatt en funktion, även om det pratades i munnen på varandra.

– Jag tycker att det var en ganska livlig och energisk debatt. Debatterna fyller en funktion, de är viktiga och de är en del av hela det erbjudandet som vi har till publiken när det kommer till politisk bevakning, säger Eva Landahl.

Hör SVT:s programchef och ansvariga utgivare, Eva Landahl, svara på kritiken i ljudklippet nedan.

Fyller dagens tv-debatter någon funktion eller borde de förändras? På vilket sätt i så fall? Kommentera nedan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".