Lagbok
Foto: Henrik Montgomery/TT
Eksjö

Kladdkakemålet: Kocken döms även i hovrätten

Hade noga berättat vad han tålde
1:01 min

I dag kom domen i Göta hovrätt mot den köksmästare som serverat en kladdkaka med ägg till en person som var allergisk mot det.

Det var i juni 2014 som Martin Syrén och hans kompisar firade att det snart var student på Stadshotellet i Eksjö. Martin, som har flera allergier, hade noga berättat för personalen om vad han tålde men fick ändå en kladdkaka serverad till sig.

Kladdkakan innehöll ägg, något som Martin kan reagera våldsamt på.

Han tappade efter en stund medvetandet och hade, har han tidigare berättat i P4 Jönköping, kunnat dö om han inte hade fått så snabb hjälp.

I tingsrätten dömdes köksmästaren till 30 dagsböter för vållande till kroppsskada, och han ska betala 2 000 kronor i skadestånd till Martin Syrén.

Köksmästaren överklagade den fällande domen, och i dag kom alltså Göta hovrätts beslut i ärendet.

Där fastställde Göta hovrätt tingsrättens fällande dom och köksmästaren döms till 30 dagsböter för vållande till kroppsskada, och han ska även betala 2 000 kronor i skadestånd till Martin.

Hovrätten bedömer att kökschefen, trots att han var stressad, har ansvar för det som han serverar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".