Låda med preventivmedel.
Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Region Jönköpings län

Dubbelt skydd ska säkra sexet för unga

Elin Carholt: Båda ska ta dubbelt ansvar
2:51 min

Kondom + annat preventivmedel ger skydd mot både
oönskade graviditeter och könssjukdomar - alltså dubbelt skydd.

Dubbelt skydd, alltså både kondom och annat preventivmedel, är budskapet till ungdomar i Jönköpings län. Det är ett pilotprojekt i Region Jönköpings län med både ungdomar och skolsköterskor som målgrupp.

– En oönskad graviditet eller könssjukdom kan innebära kaos i en ung människas liv. Vi vill därför minska riskerna genom en ökad användning av kondom plus annat preventivmedel, gärna långtidsverkande, säger Charlotte Jerkelund som är folkhälsoutvecklare i Region Jönköpings län, med ansvar för sexuell hälsa.

Nu har ett material tagits fram, ett material med glimten i ögat för att göra det lättare att skapa en dialog mellan ungdomar och skolsköterskor. 

- Vi har bland annat genomfört flera workshops med både personal från olika verksamheter och ungdomar om vilken ton de föredrar och vad som fångar deras uppmärksamhet. Det ledde till ett budskap med glimten i ögat och humor, säger Elin Carlholt, kommunikationsstrateg på Region Jönköpings län.

Målet är att få båda parterna i ett samlag att ta ansvar för att undvika spridning av könssjukdomar och oönskade graviditeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".