Chris Abbott, HV71.
Chris Abbott, HV71. Foto: Mikael Fritzon/TT
Ishockey

Hockeypappan ryter ifrån mot slagsmålen

"Småkillarna lär sig att det hör till"
3:23 min

När HV71:s Chris Abbott kastade handskarna och började slåss fick han nog. Nu kräver hockeypappan Mikael Lundgren att slagsmålen försvinner.

Det var i HV71:s första sextondelsfinal mot finska Lukko Rauma i Champion hockey leauge som Chris Abbott hamande i slagsmål med en motståndare. Handskarna kastades och slagen ven. Mikael Lundgren, hockeyfantast från Jönköping - boende i Stockholm - så matchen tillsammans med sin son och reagerade starkt.

Nu kräver han att Hockeyförbundet och SHL-klubbarna agerar för att få bort slagsmålen från ishockey.

– Det är framför allt slagen mot huvudet, jag tror att man rätt enkelt kan bli av med det om man vill men jag tror inte man vill, säger han till P4 Jönköping.

– De får stå länge och måtta slag mot varandra , slänger handskarna, av med hjälmarna och måttar slag mot huvudet på bästa sändningstid. Och det är SVT som sänder - på Barnkanalen dessutom...

Han poängterar att han vill ha en tuff ishockey, men att slagsmålen inte hör dit.

Men behöver inte hockeyn mycket adrenalin och energi och är detta då inte en effekt av det som gör att vissa spelare agerar så här?

– Nej, inte överhuvud taget. Du har det adrenalinet och den kampen i många andra sporter, i hockeyn har man slag mot huvudet och det borde man ta bort.

Hör intervjun med Mikael Lundgren i ljudspelaren ovan

Enligt honom sprider sig beteende till barn- och ungdomshockeyn, där barnen tar efter sina idoler. Att ledare och föräldrar vill få bort det hjälper inte så länge inte förebilderna förändrar sitt beteende, menar han.

– Grabbarna tycker att det hör till, för de som de ser upp till håller på så här ständigt. Jag tycker det är hårresande och ålderdomligt och långt ifrån där vi borde vara 2016.

Kommentera gärna: Hör slagsmålen till ishockey eller håller du med Mikael om att de måste bort?

Mer om Sporten P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".