Linnéa Samuelsson, elev på IB-programmet på Per Brahegymnasiet.
Linnéa Samuelsson, elev på IB-programmet på Per Brahegymnasiet. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jönköping

Tusentals gymnasieelever protesterar mot skärpta betygskrav

Linnéa Samuelsson: Mina betyg räcker inte med den här förändringen
1:39 min

Tusentals gymnasieelever på det internationella IB-programmet protesterar mot att Universitets- och högskolerådet vill höja kraven för att få högsta betyg. På Per Brahegymnasiet i Jönköping kokar ilskan.

IB-programmet, International Baccalaureate, är ett internationellt akademiskt gymnasieprogram som finns på runt 30 gymnasieskolor i hela landet.

Det har ett internationellt betygssystem som skiljer sig från det svenska. Och det är planerna på att förändra det som väcker ilska och frustration hos tusentals gymnasieelever i landet, och i Jönköping. Programmet finns på Per Brahegymnasiet, där Linnéa Samuelsson går sista året.

Det oroar mig att jag kommer behöva se över mina framtidsplaner.

– Jag har funderat på att gå jurist i Stockholm, men med den här ändringen kommer jag att behöva söka mig utomlands, för att mina betyg inte kommer att räcka till med den här höjningen, säger Linnéa.

IB-programmets betygsskala ska översättas till den svenska. Men eftersom det har visat sig vara svårare att få höga betyg i det nya svenska betygssystemet med A-F så vill Universitets- och högskolerådet, UHR, även göra det svårare för IB-eleverna att få höga betyg. På så vis blir systemen mer lika varandra än innan det svenska gjordes om. Erika Finnerman är utredare på UHR.

– Vi har sett att elever från gymnasieskola har svårare att få A i alla ämnen, vilket har gjort att vi måste harmonisera de utländska betygens skalor, säger hon.

Men det köper inte Linnéa Samuelsson och många av hennes klasskompisar runt om i landet. De menar att det redan är svårare att få höga betyg i det akademiska programmet som rättas utomlands. I slutet av november bestämmer UHR om det ska bli svårare eller inte för IB-leverna att få höga betyg, och fram till dess är elevernas kamp igång.

– Vi skriver debattartiklar, vi har startat en namninsamling som i nuläget har över 6000 underskrifter, och vi skriver med IB-elever i andra länder som stöttar oss i den här kampen, för de förstår vilka stora ändringar det betyder för oss, säger Linnéa Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".