Lagbok
Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Jönköping

Kritik mot utbildning av nämndemän

1:57 min

Nästa vecka håller Studieförbundet vuxenskolan en utbildning för nämndemän i Jönköping. Men utbildningen gör nämndemännen olämpliga att döma menar Advokatsamfundets ordförande.

Nämndemän som sitter i domstolar kan få gå en frivillig utbildning om sexuella övergrepp i Jönköping nästa vecka. Det är Studieförbundet Vuxenskolan som tillsammans med organisationen Fatta, en organisation mot sexuellt våld som står bakom.

Och att det är en intresseorganisation för brottsoffer som håller i utbildningen väcker kritik. Advokatsamfundets ordförande advokat Bengt Ivarsson menar att nämndemän som deltar i utbildningen inte är lämpliga att döma.

– Det är ingen objektiv utbildning när det är en intresseorganisation som ordnar den. "Fatta" ser allt ut brottsoffers synvinkel, nämndemän ska ha en objektiv utbildning, säger han.

Han menar att organisationen Fatta gör jättemycket bra för att tillvarata brottsoffers rättigheter.

– Men de ska inte utbilda domare med agendan att det ska bli fler fällande domar, säger Bengt Ivarsson.

Ivarsson säger också att man kan ifrågasätta om nämndemännen har behov av utbildningen, eftersom de är lekmän och skall vara med i domstolarna för att ge insyn. De ska enligt Ivarsson inte tillföra någon sakkunskap, det är inte tanken med nämndemän.


Han anser att om man skall ha en sådan utbildning ska den arrangeras av Domstolsverket och vara opartisk och objektiv, och där olika intressen kan presenteras.


Men Studieförbundet Vuxenskolans förbundsordförande Ulrika Carlsson håller inte med.

– Vi har ju tillsammans med de organisationer som står bakom den här utbildningen verkligen upplevt att det saknas kunskap om sexuella övergrepp.

– Det behövs utbildning för att nämndemännen ska vara de kloka allmänföreträdare som Ivarsson säger att de ska vara, säger hon.

Men kan du förstå kritiken?


– Nej, inte fullt ut. Jag förstår inte varför man ska vara rädd för att utifrån den här utbildningen få en större insikt det som brottsoffer upplever och varför.

– Och eftersom vi vet att det finns en brist på kunskap har jag svårt att se hur man kan vara så objektiv som man kan önska, säger Ulrika Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista