Peshmerga soldat Irak.
Rizgar Kesteyi Foto: Rizgar Kesteyi.

Rizgar från Jönköping ska befria Mosul

Rizgar Kesteyi: Jag är inte orolig
1:27 min

Kurdiska Peshmergasoldater har intagit sju byar öster om Mosul. Rizgar Kesteyi från Jönköping är en av Peshmergasoldaterna som är med i offensiven. 

Han säger att motståndet från IS varit hårt, men att det ändå gått snabbt att ta över byarna.

– Motståndet har varit hårt men det tog inte lång tid att ta över byarna, säger Rizgar Kesteyi som tidigare jobbade som bankman i Jönköping men sedan några år är han tillbaka i Kurdistan.

Rizgar Kesteyi säger på en telefonlinje från frontlinjen öster om Mosul att taktiken nu är att befria resten av byarna som ligger runt Mosul innan det är dags för den stora offensiven mot själva Mosul. 

Han säger också att när Peshmerga under åren som gått allt mer lärt sig av IS  taktik men att de under åren lärt sig hur IS tänker, ifråga om självmordsbombare, att de gräver tunnlar och att de ibland använder sig av mänskliga sköldar.

– Under de två åren har vi lärt oss mycket av det här kriget. Vi är ganska vana vid den här taktiken så jag är inte så orolig, säger Rizgar Kesteyi.

Men det som oroar är det som kommer hända senare med stora flyktingströmmar där det kan gömma sig Is-krigare som kan utföra terrordåd, säger Rizgar Kesteyi.

– Man är rädd att IS-medlemmar ska krypa in i folkmassan och komma in i Kurdistan och utföra terrordåd, det är det man är mest orolig för, säger Rizgar Kesteyi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".