Vitalia Hansson, Eira Müntzing och Sara Igefjord.
Vitalia Hansson, Eira Müntzing och Sara Igefjord. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Kultur

De tog Flugornas herre till teatern

"Det känns lustigt att alla ska få se det"
2:53 min

I ett år har ungdomar i Jönköping jobbat fram en alldeles egen teaterföreställning av William Golding's klassiker.

Det är en grym teaterföreställning som nu har premiär på Braheteatern i Jönköping. William Golding's Flugornas herre handlar om några barn som skickas bort från krigets England men som hamnar på en ö när planet kraschar. Bara barnen överlever och där påbörjas arbetet med att bygga upp ett nytt samhälle, utan vuxna - ett arbete som inte är enkelt.

Hör Vitalia, Sara och Eira berätta om föreställningen i ljudspelaren ovan

Ungdomarna på Vulkanteatern gjorde precis som barnen i boken, men istället för att bygga ett samhälle byggde de upp en teaterföreställning helt på egen hand, en föreställning som enligt dem själva ligger närmare orginalhandlingen i boken än vad filmatiseringen gör.

– Vi har regisserat oss själva, det har inte varit några vuxna med oss, berättar Vitalia Hansson, Sara Igefjord och Eira Müntzing.

De går alla tre på Per Brahegymnasiets estetiska linje med teaterinriktning, och det är också på gymnasiets scen de fem föreställningarna hålls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".