Klassrum elever lärare
Foto: Berit Roald/TT.

Universitets- och högskolerådet kan backa om betygsvärdering

"Sverige behöver mer kunskap, inte mindre kunskap"
2:19 min

Efter hård kritik överväger nu universitets- och högskolerådet, UHR att backa från delar av sitt förslag till värdering av gymnasiebetyg.

Det erfar Ekot. Förslaget skulle göra det betydligt svårare för elever på de internationella IB-programmen att komma in på svenska högskoleutbildningar.

– Det är ett orimligt förslag. Det kommer att innebära att färre kommer att läsa IB-programmet, färre kommer att komma in på IB till de högskolestudier de söker till och vi får mindre kunskap i Sverige och det är väldigt olyckligt, säger Christer Nylander, Liberalerna är vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

– Vi vill att regeringen reagerar, vi vill att regeringen stoppar det här och att vi fortsatt har goda villkor för IB i Sverige. Sverige behöver mer kunskap, inte mindre kunskap.

LÄS ÄVEN: Tusentals gymnasieleever protesterar mot skärpta betygskrav

Vad som på ett plan bara är en byråkratisk och komplicerad matematisk uträkning för att svenska och utländska studenters betyg ska kunna likställas på ett rättvist sätt vid ansökan till universitet och högskolor i Sverige, har som Ekot rapporterat tidigare väckt massiv kritik från de som leder och läser på de internationella IB-programmen i Sverige. De programmen som knappt 3500 elever i Sverige går på, har ett helt annat, internationellt betygssystem.

Lovike Cedervall som går på ett IB-program i Lund har startat ett upprop som hittills fått mer än 10 000 underskrifter:

– Svenska elever kommer tvingas söka sig utåt och betala mycket för en utbildning som de skulle kunna få gratis i Sverige.

Men kritiken verkar ha nått UHR, enligt vad Ekot erfar överväger nämligen myndigheten att backa från delar av sitt eget förslag. UHR jämställer nämligen maxpoängen som går att få i den svenska gymnasieskolan med vad IB-elever kan få, trots att det är fem gånger svårare att nå maxpoäng inom IB än vad det är för svenska gymnasieelever.

I praktiken skulle det kunna leda till att det blir nästintill omöjligt för en IB-elev att komma in på de mest attraktiva högskoleprogrammen. Inga av världens högst rankade universitet ställer lika högra krav på IB-elever i intagningen som de svenska lärosätena skulle göra med det förslag som UHR nu har ute på remiss, men som de alltså kan komma att ändra på. 

– Jag utgår från att man tar till sig sakliga remissynpunkter under den här remissrundan. Men sedan har man ett stort ansvar att få likvärdighet i antagningen till den högre utbildningen, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".