Patrik Windestål, präst och Hillevi Snellman.
Patrik Windestål, präst och Hillevi Snellman. Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio
Nässjö

Unik träkyrka mitt i Träriket uppmärksammas i bok

Hillevi Snellman, fd ordf i kyrkorådet: Synpunkter på uttrycket för skönhet
4:00 min

Bodafors kyrka byggdes ovanpå den gamla kyrkan och vill samla i en nedläggningshotad bygd.

Bodafors kyrka, helt byggd i trä med sitt skorstensliknande klocktorn, ritad 1972 av stjärnarkitekten Ralph Erskine, uppmärksammas i ett nytt verk om modernistisk kyrkoarkitektur - med text av Helena Lind och bild av Bert Leandersson, "Moderna kyrkor i Sverige."

Även Österängskyrkan i Jönköping, ritad av Johannes Olivegren, och Immanuelskyrkan i samma stad, ritad av Carl Nyrén, porträtteras i boken.

I Bodafors byggde man kyrkan ovanpå den gamla, ett unikt förfarande som krävde både pengar och engagemang från församlingsborna och den drivande prästen Sigfrid von Schele.

Så står den där, mitt i byn, helt i trä, även inredningen som är tillverkad av Svenska möbelfabrikerna, en gång en innovativ möbelindustri som satte Bodafors på kartan.

Idag är samhället fullt av tomma industrilokaler och butiksfönster, men nuvarande prästen Patrik Windestål tror ändå på kyrkans funktion i en nedläggningshotad bygd.

– Kyrkan kan vara en sammanhållande funktion i bygden, säger han.

Är den vacker?

– Det fanns väl olika synpunkter, men man accepterade det, säger Hillevi Snellman, tidigare ordförande i kyrkorådet som varit med sedan kyrkan byggdes. Själv tycker jag den är vacker!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".