Stadium och McDonalds i Jönköping.
1 av 2
Snart försvinner såväl Stadium som McDonalds från Öster i Jönköping. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Christer Liliegren, McDonalds.
2 av 2
Christer Liliegren, McDonalds. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Handel.

Nu lämnar jättarna Öster i Jönköping

Christer Liliegren, McDonalds: Folk rör sig mot köpcentrum
2:42 min

Problemen för butiker på Öster i Jönköping fortsätter.

P4 Jönköping kan nu avslöja att både sportbutiken Stadium och snabbmatkedjan McDonalds slår igen sina verksamheter i city.

McDonalds lämnar centrala Jönköping i början på januari och Stadium hösten 2017.

Christer Liliegren, som driver McDonalds på Östra Storgatan, säger till P4 Jönköping att allt färre besöker Jönköping city för att handla och då minskar också kundunderlaget i restaurangen. Med det försvinner också Smålands äldsta restaurang från den kedjan.

Jonas Månesköld som är regionchef för Stadium säger att det är svårt att driva butiker i citylägen eftersom konkurrensen från externa köpcentra är mycket hård. Stadium kommer nu koncentrera sin verksamhet till butiken på A6. De anställda erbjuds jobb på A6.

Redan nu står två gallerior, Sesam och Passagen, tomma på Östra centrum och tidigare i år stängde en inredningsbutik och en klädbutik på nya Atollen.

Christer Liljegren, som driver McDonalds-restaurangen säger till P4 Jönköping att det gjorts mycket positivt, med bland annat fasadrenoveringar, i centrum men att mer måste till.

– Man får anstränga sig lite till och det handlar också  om parkeringsplatser för centrumkärnan, att det ska vara lätt och smidigt att parkera och det är mycket infrastruktur runt omkring som också måste till, säger Liljegren.

KOMMENTERA: Vad tror du det beror på att många butiker har det svårt att klara sig kvar i centrala Jönköping?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".