Gustaf Starlander sitter på golvet och leker med sina två barn.
1 av 3
För läkaren Gustaf Starlander var det självklart att vara hemma med sina barn. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Gustaf Starlander sitter i trappan tillsammans med två av sina barn.
2 av 3
Gustaf Starlander tillsammans med sin äldsta och yngsta. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jimmy Henriksson (L) står inomhus och tittar in i kameran.
3 av 3
Jimmy Henriksson (L). Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Föräldralediga läkare pressar vården

Gustaf Starlander, läkare: Viktigt att få tid med barnen eftersom vi arbetar mycket
1:53 min

Allt fler läkare tar ut föräldraledighet, något som tydligt känns av i bristen på läkare.

Trots region Jönköpings läns satsning på fler läkare är bristen på läkare med specialkompetens ändå så stor att man fortsätter att hyra in läkare. En av orsakerna har visat sig vara en kraftig ökning av läkare som tar ut föräldraledighet.

Gustaf Starlander arbetar som urolog på länets tre sjukhus och har varit pappaledig för två av sina tre barn och planerar att vara det för det även för det tredje barnet.

 – Vi arbetar ju väldigt mycket, ofta långt över hundra procent. Så att få den tiden med mina barn, som jag kanske annars försakar till mångt och mycket eftersom jag jobbar så mycket, gör ju föräldraledigheten väldigt viktig. Kanske viktigare än för andra, säger han.

Men han berättar också att det förekommer gliringar från kollegor om man begär ut föräldraledighet i en tid när det är mycket att göra på jobbet. Men Gustaf är långt ifrån ensam, de senaste tre och ett halvt åren har antalet läkare som är föräldralediga eller hemma med sjuka barn ökat kraftigt, med hela 78 procent.

Det gjorde att regionens satsning med öka antalet läkare inte märktes av eftersom de extra läkarna istället användes för att fylla upp hålen efter den ökade föräldraledigheten.

– Men det är ju ändå i grunden en bra sak att fler är föräldralediga, så vi får helt enkelt acceptera att vi ser den här utvecklingen, säger Jimmy Henriksson som är gruppledare för Liberalerna och sitter i regionstyrelsen.

Gustaf Starlander tror att det blir allt mer självklart bland pappor överlag att ta ut föräldraledighet.

– Jag pratade med mina gamla kursare förra helgen som själva har fått barn. Samtliga av dem planerar att ta ut en ganska lång pappaledighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".