Daniel Grahn. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Daniel Grahn, generalsekreterare för Erikshjälpen. Foto: Arkivbild, David Westh/Sveriges Radio.

70-åringen Erikshjälpen ser stor ökning av second hand

Daniel Grahn, generalsekreterare: Har vuxit enormt
1:27 min

70-årsjubilerande Erikshjälpen har de senaste åren märkt av en stor ökning av intresset för second hand-verksamheten.

Erikshjälpen fyller i år 70 år och det firades med en stor fest med 1000 deltagare i Pingstkyrkan i Jönköping under lördagen.

Biståndsorganisationen som startades av blödarsjuka Erik Nilsson i Ruda i Högsby kommun 1946 har de senaste åren framförallt sett en stor förändring vad gäller intresset för second hand-verksamheten.

– Butikerna har ju fått ett eget liv, eftersom det är så stort intresse kring att fynda och att handla och också att handla på ett hållbart sätt. Man vill inte bara kasta bort sina grejer, utan man går gärna till en second hand-butik och köper sådant som varit använt och ger också tillbaka till second hand. Den verksamheten har vuxit enormt den senaste tiden och jag tror att framtiden bara är positiv, säger Erikshjälpens generalsekreteraren Daniel Grahn.

Men det är något som också ställer högre krav på Erikshjälpen, menar han.

– Det gäller att vi använder det förtroendet vi får av våra givare och inte slarvar bort pengar eller använder dem på fel sätt, så det är upp till oss också att sköta detta på ett bra sätt.

Biståndsverksamheten är något som också måste utvecklas hela tiden, tror Daniel Grahn. Kritiker menar att människor låses fast i fattigdom och hjälplöshet genom biståndsgivande, en bild Daniel Grahn har förståelse för.

– För många, många, många år sedan hjälpte vi till med barnhem. I dag använder vi inte barnhem av just det skälet; man låser fast barn vid institutioner och gör det svårt.
– Om tio-femton år kommer vi säkert se tillbaka och säga att vi skulle gjort saker annorlunda. Men det finns en medvetenhet och det finns en strävan efter att göra detta så bra som möjligt, säger Daniel Grahn.

Hör Daniel Grahn berätta hur Erikshjälpen startade i ljudklippet nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".