Håkan Knutsson i Gislaved.
Håkan Knutsson, med barnen Kevin, Emily och Malin, är en av de som engagerat sig mot skolförändringen. Foto: Malte Nordlöf/Sveriges Radio
Gislaved kommun

Trots beslut: Föräldrar fortsätter att protestera

Håkan, förälder: Svårt att se att vi höjer nivån
2:07 min

Byte av skola och längre resväg - så kommer det se ut för flera skolelever i Gislaved och Smålandsstenar nästa läsår.

Senast i torsdags demonstrerade föräldrar och andra utanför kommunhuset mot att skolorganisationen i Gislaved och Smålandsstenar kommer förändras från höstterminen 2017.

Anledningen är att skolresultaten inte är så bra som man vill att de ska vara och att några av skolorna är segregerade.

Därför beslutade barn- och utbildningsnämnden i somras att de blandade låg- och mellanstadieskolorna i Gislaved och Smålandsstenar ska renodlas och delas upp.

Att folk har reagerat, är ganska självklart. Så måste det också vara i en demokrati. Men jag är övertygad om att vi kommer att se till att deras barn kommer att få en väldigt bra utbildning.

Det innebär att de tre F-6-skolorna i Gislaved istället blir två F-3-skolor, nämligen Sörgårdsskolan och Gyllenforsskolan, och Gullviveskolan blir för 4-6-klassare. I Smålandsstenar blir Åtteråsskolan F-3-skola och Villstadskolan för mellanstadiet.

Förändringen innebär att flera barn nästa år kommer få byta skola och få längre att åka, vilket upprört föräldrar.

Barn- och utbildningsnämndens beslut är också överklagat till Förvaltningsrätten i Jönköping där det väntas på att tas upp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".