Huligan J-Södra - Östersund.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Jönköping

Målvaktsattack kan ge samhällstjänst

I dag kommer domen mot den 17-åring som rusade in på planen under en allsvensk fotbollsmatch och misshandlade Östersunds målvakt Aly Keita.

Åklagaren har yrkat på 90 timmars ungdomstjänst. 

Det var i slutet av matchen mellan Jönköping och Östersund den 15 augusti som den maskerade 17-åringen sprang in på planen och gick till attack mot målvakten. Enligt pojkens egna uppgifter hade han spelat på ett visst resultat och blev upprörd och besviken när han insåg att skulle förlora de satsade pengarna.

17-åringen brottade ned målvakten, slog mot hans huvud och tog strypgrepp som enligt åtalet orsakade både smärta och en svullnad i ansiktet på Aly Keita. Han åtalades dessutom för grovt falsklarm sedan han sagt att han placerat ut två väskor med bomber under Stadsparksvallens läktare.

Enligt vice chefsåklagare Pernilla Törsleff hade hon yrkat på fängelsestraff om det handlat om en vuxen gärningsman. Med hänsyn till pojkens ålder föreslog hon istället 90 timmars ungdomstjänst. Det var också med hänvisning till åldern som tingsrätten beslöt att hålla rättegången bakom stängda dörrar.

Matchen avbröts vid ställningen 1-1. Svenska fotbollförbundets besvärsnämnd beslutade också att det ska gälla som slutresultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".