Anna-Lena Liljegren, Marianne Carlsson, Kjell Rydholm och sittande Jeanette Axenfjord.
Några av KOIJ:s medlemmar, fr v Anna-Lena Liljegren, Marianne Carlsson, Kjell Rydholm och sittande Jeanette Axenfjord. Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio
Jönköping

Skaparglädje på Tändsticksmuseet när koij fyller tio

"Vi vill nå ut till de som inte vet vad konsthantverk är"
9:32 min

Konsthantverkarna i Jönköping, Koij, kallar sin utställning "Vätterskoij", en liten ordlek.

Föreningen höll tidigare till på Tändsticksområdet men har nu en kombinerad butik/galleri i centrala Jönköping.  16 medlemmar ställer ut i varierande tekniker; glas, trä, silversmide, keramik, tovning och vävning.

Marianne Karlsson hör till de få som kan leva på sin konst. Hon är keramiker, liksom Jeanette Axenfjord, som delar sin tid mellan den egna verkstaden och arbetet på Mullsjö folkhögskola. Hennes figurer i ljus lera föreställer en flicka med mörkbrunt hår i tofsar, kanske hon själv?

– Keramik är nog den teknik som är mest populär bland oss konsthantverkare, säger hon, och försäkrar samtidigt att alla kan lära sig att dreja, oavsett ålder.

Idag finns det många keramiker som slåss om köparna.

– Men tvärtemot vad man skulle kunna tro är det  mångfalden som gör att folk blir intresserade, säger Marianne Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".